Hele proces

Stap 1  Het zorgvuldig plukken van de olijven

De olijven, waar de pure olijfolie extra vergine van Sensazione di gusto van wordt gemaakt, groeien in de bergen van Abruzzo. Tussen de Gran Sasso en de Adriatische Zee ligt een gebied dat het ´Land van Olijven´ genoemd wordt, een streek die al eeuwenlang bekend staat om het telen van olijven en produceren van uitstekende olijfolie.

Deze olijven worden zeer zorgvuldig geplukt door signora Rosetta Volpo en haar familie, die al tien generaties lang met liefde en passie een excellente olijfolie maken. Sinds 2018 help ik ze ook met het maken van de olijfolie. Tussen begin november en midden januari wordt er geoogst in deze regio. De geplukte of met een speciale hark voorzichtig afgekamde olijven, vallen op nylonnetten die voor de oogst op de grond zijn gelegd. Of ze nu handmatig of machinaal worden geoogst, het is belangrijk dat ze zo min mogelijk gekneusd worden (dit beïnvloedt de smaak en de kwaliteit) en dat ze zo snel mogelijk naar de olie veccheria/ oliemolen, worden gebracht. De olie veccheria van familie de Volop ligt op tien minuten afstand van haar olijfgaarden.

Stap 2 Persen op traditioneel Italiaanse wijze

Onze olijfolie wordt op traditionele Italiaanse wijze geperst. De olijven worden tussen twee enorme, draaiende (molen)stenen vermalen en de pulp wordt gelijkmatig uitgespreid op ronde matten. Deze matten worden als een soort sandwich op elkaar gestapeld. Ze gaan daarna onder een hydraulische pers totdat de laatste druppel eruit gehaald is. Dit is de zogenaamde eerste koude persing en levert de Olio d’Oliva Extra Vergine op. De olie wordt van het water gescheiden door middel van een centrifuge.

Het is belangrijk dat de olie in donkere flessen of blikken, donker en koel bewaard wordt. Zonlicht tast de kwaliteit van de olie namelijk aan. Op deze manier is de olie zeker een jaar houdbaar, daarna gaat de kwaliteit achteruit. Andere bedrijven verhitten de overgebleven pulp om nog meer olie eruit te halen; dit heet de tweede persing. Resultaat is de gewone Olio d’Oliva. De pulp die daar weer van over blijft wordt gebruikt om o.a. zeep van te maken.

Onze ongefilterde olie is de 1e persing en is koud geperst. Dit zorgt ervoor dat de olie smaak, voedingsstoffen en vitamines behoudt. Tevens is dit beter voor het milieu. Het geeft een geweldige balans tussen fruitigheid en scherpte, belangrijke factoren voor een hoogwaardige olijfolie.

Stap 3 Groen goud uit de bergen naar jouw keuken

Met behulp van Rosetta en haar gezin zorgen wij ervoor dat het groene goud in donkere flessen of blikken ingepakt wordt. Mijn man en ik gaan een keer per jaar naar Italië om de olie te maken en nog meer pure Italiaanse producten die wij echt lekker vinden voor jullie mee te nemen.

Eenmaal in Nederland, zorg ik ervoor dat jullie via Instagram en onze website op de hoogte zijn van onze producten en de achtergrondinformatie. Naast mijn baan binnen het onderwijs, pak ik met heel veel liefde jouw bestellingen voor jezelf, je dierbaren of jouw relatiegeschenken voor je bedrijf in.  Bij al jouw bestellingen doe ik er een takje uit de olijfgaarde van de familie Volpo bij . Op deze manier neem ik je mee naar de prachtige bergen waar Liefde en het delen van de Liefde in alle vormen centraal staat.

De pure en frisse smaaksensatie die bijdraagt aan jouw bijzondere momenten met je dierbaren.